Friday, 24 October 2008

Ikan o ikan 2


Ini adalah gambar ikan patin yg belum dimasak. Auntie curi ni dari satu blog Indon. Turns out that Indon people also know Patin and i think especially people from around Riau (from auntie's quick reading). Depa masak cara soupy dish jugak but more like pindang/ singgang.

Auntie masih geram kerana camera auntie masih kong and sudah banyak event interesting tak dapat di-snap temasuklah snapshot of patin menggelepar semasa dipotong hidup2 di pasar. Walau pun kemungkinan besar auntie akan dapat camera baru free (jenis 'free- when- you- subscribe- annually-to-our-magazine'), tapi tak tau la bila dapat and auntie sungguh tempted untuk pi beli camera "Genius" 5MP berharga RM98.00 di Courts Mammoth kerana weekend ni auntie ada sungguh banyak activity yg memerlukan camera. Auntie takkan pi beli Canon or Nikon lagi sehingga la auntie's camera-vendor tu mengaku camera auntie yg rosak tu boleh dibaiki dengan harga yg less dari arm and leg.

And buat masa ni auntie takkan habiskan RM2000 to buy a mobile phone that has up to 5MP camera (apa2 jenis la) and all sorts of organising facilities (besides ability to wirelessly contact people), walaupun auntie sungguhlah tempted to do it and damn the consequences to auntie's live-savings, not to mention pocket. Of course the camera phone would be mighty convenience for 'semi-rajin' blogger like auntie. Tapi, takpe la. Auntie tunggula camera free from National Geographic tu.

Anyway, sebenarnya auntie blogs today to give out auntie's ikan patin masak tempoyak recipe kepada kawan2 kerana ada la pulak orang mintak. So, here it is:

Ikan patin (2 small or 1.5 big ones)
5 biji bawang merah (kalau nak aunthentic, takyah boh ni)
10-15 biji cili padi (according to you heat tolerance/ preference)
2 inci kunyit hidup (kalau kunyit to gemuk, pendekkan la sikit- you know what i mean)
2 batang serai
3-4 tangkai daun kesum
2 senduk tempoyak (kalau suka kuah pekat and lebih rasa tempoyak put more)
timun kecik or timun biasa (potong2) - ni ikut suka, kalau tamau boh pun takpe
Asam keping (kalau tempoyak kurang masam)
1 cawan air

Bagi auntie, Tempoyak yang best ialah masa dia baru nak masam and still ada manis and masin sikit lagi.

Tumbuk or blend bawang merah, cili padi and kunyit hidup. Masuk dalam periuk with air. Panaskan. Bila panas tapi belum mendidih, masuk timun. Tunggu sat, pastu masuk ikan, serai yg diketuk and daun kesum. Them masuk tempoyak. Rasa. Kalau perlu masuk asam keping. Didihkan. Jangan lama sangat coz patin cepat hancur and tak juicy.

Sungguh sempoi tapi soooo worth all the agony watching the patin being butchered (hehehehe!)

So, sesiapa yg takde issue dengan ikan patin TESCO, boleh pi cuba weekend ni. Kalau nak tunggu beli ikan patin temerloh mungkin la you all tak sempat merasa masakan ni in your lifetime.

Intan, lauk ni boleh juga dicuba dengan ikan jelawat kot. Or maybe ikan siakap la kalau susah nak dapat ikan seangkatan dengan patin and jelawat.

Tati, kalau kebetulan I balik kampung and you bercuti di Kuantan, jom kita sama2 pi pasar tani, pick the swimming Patin (albeit dalam tong and bukan sungai), watch the butchering process and then I will cook one up for you. How's that for a plan for a future getogether?

PS1: Petang ni auntie nak cuba satu pasta concoction for dinner. Kalau cun, nanti auntie share recipe. Kalau tak cun, maybe auntie tak blog for a few days.

PS2: To Mommy and Mushu, auntie is coming your way next weekend (31st Oct got meeting in KL). There may be a surprise brownie or two for Mushu. Tengok lah, kalau auntie sempat. Kalau tak we can always plan for a baking session at Mommy's.

PS3: To badaks, AH maybe akan buat his long-awaited mee goreng for our 'do' this Sunday. Dia punya therapist mungkin mendapat portion yg special tapi org yg selalu cocok perut dia, mungkin dapat makan mee ayam jek. Walau bagaimanapun, auntie nak gerenti, kalau AH goreng mee kicap bodoh pun auntie rasa cun, so mee ayam is nothing to complain about. Itu pandangan auntie la, yg ada kemungkinan agak bias gitu.

HAVE A GOOD LONG WEEKEND, EVERYONE!

4 comments:

ms hart said...

Waahhh...this is getting hotter and hotter!! Oraaaiiit...boleh, boleh...maQan punya hal, lautan api kurenangi, ini kan pula si Tasik Cini?!!! Uwaahhh...gitu!!

AUNTIDA said...

Tati, kalau Tasik Cini, boleh buat naga masak tempoyak. Kecik sikit jek dari ikan patin sg pahang. :)

bergen said...

Ma'am, thank you for visiting. You keep an interesting blog here. You be sure to have a nice day now, y'hear?

AUNTIDA said...

Thank you, Mr Bergen. You too.