Tuesday, 1 April 2008

Atap genting atap rumbia

Entry ini tidak ada kena mengena dengan cerita cinta dua darjat (well, lateral thinkers will find a way to connect them, but that's another story). Saje je auntie nak bagi entry title yg gempak sket.

Conversation auntie dengan AH akhir-akhir ini berbunyi seperti ini:

Auntie: Bang, Abang decide pasai bathroom and mini-office jek. Yang lain Ida decide, OK?
AH: OK la. Nanti kalau beli fridge or tv baru, kotak2 tu simpan yek?

Auntie: Naper?
AH: So that kalau Ida dah boring ngan Abang and suruh abang keluar dari rumah ni, Abang boleh berkampung kat luar pintu grill tu and kotak2 tu boleh jadi dinding and lantai 'rumah' Abang....[dengan mulut pouting]


Menurut Mommy, the recent owner of a newly acquired and renovated house, scene seperti ini adalah biasa apabila couple beli rumah dan mula menjalankan kerja2 renovation and decorating. Letupan2 perasaan akan sentiasa kedengaran sama ada di tempat tinggal sementara, di dalam kereta, dalam kedai furniture or kedai kitchen or kedai oven or di depan kontraktor dan buruh binaan. Menurut Mommy jugak, mild-mannered Bro1 and Umi Ina pun baru jek mengalami letupan seperti ini. Sehingga Umi Ina kata "I tamau pindah rumah baru!" and Bro1 kata "takpe, you tamau pindah, i dapat rumah baru, best..." Of course, skrip tu adalah ciptaan auntie semata-mata berdasarkan cerita Mommy tapi auntie rasa tak jauh dari skrip asal.

Anyways, berikut adalah gambar kawasan2 yang Auntie ada kuasa untuk renovate dan decorate:






Marking the territory

Satu kaki...dua kaki...tiga kaki...tak muat Italian dining set kat sini ni!





Basikal and cabinet TV come with the house. Lady in white is Mem of the House.


Handbag tu ialah besday present from Gang Badak beberapa tahun dulu.

A glimpse of auntie's soon-to-be favorite space




And very soooon, this is how the living area will look like:




Decorating and renovating ideas are very much welcome.

6 comments:

sleepyhead said...

wah cantiknya color yellow tu!

ms hart said...

Ida!!! You never failed to make me laugh with your skrip2 ciptaan sendirian berhad you tu!! Hey, best nya nak pindah rumah,kan? I pun tengah nak pindah and to quote the contractor, "Apasal kakak nak rumah macam ni?" (and menyusahkan dia!! ha ha ha) Of course he dare not ask me! He asked the supposedly King of the house, not knowing that the actual King is THE queen...hehehe...bless our husbands, Ida!!

mommy said...

me love this post!

more pictures!

living room and balcony got character

one famous conversation being cited by so many of my friends in bank negara - sungguh memalukan!)
alec the vogue decorator: so, en amir, what concept would u like us to focus on?
amir my beloved hubby: concept? concept?...errr...concept murah

have fun!

auntida said...

ms hart, best dapat rumah baru...tapi dup dap dup dap jugak hati ni, whether we made right decision to buy this particular one. especially bila tengok the 'harga jualan' kat dokumen gadaian tu...hampir mau pengsan!

auntida said...

sleepyhead, adakah itu genuine comment or sarcastic comment? auntie pun color blind coz masa mula2 tengok dulu auntie ingat light green tapi this yellow is nice also. ada 2 more close-shot photos on balcony which looks soooo nice tapi terdelete masa buat entry hari tu.

we all belum buat appointment lagi with our 'alec' but hopefully he will understand our 'lebih murah dari murah' concept.

sleepyhead said...

lor os cof la genuine comment. memang nampak sunny. before this macam tak leh imagine yellow mcm mana......